Verschil tussen SEO en SEA

Verschil tussen SEO en SEA

De online marketing termen vliegen je tegenwoordig om de oren. Ik weet zeker dat de termen SEO en SEA je vast wel bekend in de oren klinken. Maar wat is nu precies het verschil tussen SEA en SEO en hoe kunnen ze er voor zorgen dat jouw website er bovenuit steekt?

SEO

Search Engine Optimization, dat is waar de afkorting SEO voor staat. SEO draait om je organische zoekresultaten. Dit zijn betekent de resultaten die in google naar voren komen zonder dat hiervoor betaald is.

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising, hiermee wordt het betaald adverteren in de zoekmachine bedoeld. Door te adverteren op internet kun je je zeer specifiek op een bepaalde doelgroep richten.

Hoe ziet dit er nu uit in google?

Als je in een zoekmachine jouw zoekwoord invult waar je naar op zoek bent krijg je een lijst met resultaten. In het onderstaande voorbeeld was ik op zoek naar sportschoenen. Zodra ik dit in Google intyp dan zie ik het volgende:

Verschil tussen SEO en SEA

 

De eerste (rode) resultaten zijn SEA resultaten en de groene SEO resultaten. Ook de afbeeldingen aan de rechterkant zijn betaalde resultaten.

Hoe werkt SEA voor mijn website?

Zoals gezegd wordt er door bedrijven betaald om op die eerste plaatsen te komen. SEA is een advertentie mogelijkheid die google (adwords) gebruikt waarbij je heel precies kunt instellen welke advertenties je wilt tonen voor welke doelgroep, welke ook heel nauwkeurig is af te stellen. Bepaal vantevoren welke actie je wilt dat mensen ondernemen op jouw website en stel de landingspagina (de pagina waarnaar de advertentie linkt) zo goed mogelijk en doelgericht in om de hoogste conversie te halen. Google geeft je een inschatting wat je betaald per klik op je advertentie zodat je een idee hebt wat je kosten zullen zijn. Iedereen met een (gratis) google account kan direct beginnen met SEA.

SEA is ideale manier om snel hoog in de resultaten te komen maar kan heel veel geld kosten als je dit niet goed instelt. Dus voordat je nu heel enthousiast aan de slag gaat…. Er is een reden dat hier opleidingen voor bestaan en bedrijven dit aanbieden als dienst voor anderen.

De voordelen van SEA

 • Het levert direct bezoekers op op je website
 • Je stelt je eigen (dag)budget in
 • Kost weinig tijd om mee te beginnen

De nadelen van SEA

 • Kan veel geld kosten
 • Lastig om zelf te doen zonder voorkennis van adwords
 • Is een korte termijn oplossing en levert geen bezoekers op op de lange termijn

Hoe werkt SEO voor mijn website?

SEO kost je geen advertentie tegoed en is dat is direct het grootste voordel tov SEA. Het grote nadeel is echter dat het veel langer duurt en je hier een lange adem voor moet hebben. SEO draait er om dat je aan google bewijst dat jij een relevante website hebt voor een bepaald zoekwoord of zoekwoorden. Google geeft je als het ware plus en min punten voor jouw website en zal gelang deze waardering jouw website hoger of lager in de zoekresultaten weergeven. Deze plus en minpunten zijn gebaseerd op o.a. de volgende punten;

 • De snelheid van je website
 • De techniek van je website (is deze responsive, je url’s etc)
 • Welke zoekwoorden er op de website staan, hoe relevant deze zijn en hoevaak ze terugkomen
 • Hoeveel nieuwe content er op de website wordt geplaatst
 • De linken naar Social Media en de activiteit hier op
 • De interne en externe linken op je website
 • De linken naar jouw website toe van relevante websites
 • De domeinnaam en hoe lang deze al bestaat
 • De manier waarop je tekst is geschreven
 • Hoe de opmaak (titels, subkopjes) is van de website
 • Hoe de plaatjes zijn en hoe deze benoemd staan
 • Of er gestructureerde data op de website staat

Zoals je ziet heb je ook hier wel enige kennis nodig voordat je SEO helemaal goed kunt toepassen.

De voordelen van SEO

 • Kan volledig gratis
 • Levert op lange termijn meer bezoekers op
 • Zodra het goed staat ingesteld is het een kwestie van bijhouden

De nadelen van SEO

 • Kost tijd voor je uiteindelijk bezoekers krijgt
 • Kennis vereist van seo
 • Kennis vereist van het onderwerp waar je op gevonden wilt worden

Ik hoop dat het nu wat duidelijk is geworden wat het verschil tussen SEO en SEA is en welke beter bij jouw website of budget past. Heb je vragen? Wil je dmv een gratis scan zien hoe jouw SEO er voor staat of heb je hulp nodig bij Google Adwords instellen? Dan staan we voor je klaar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *