Zoekwoorden bepalen

Zoekwoorden bepalen. Hoe doe je dit? 

Je wilt denderende teksten schrijven om in google te knallen. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende gratis tools die je kunt gebruiken om een goede zoekwoordenlijst op te stellen.

1. Zoekwoorden bepalen dmv Google

Wil je goede zoekwoorden bepalen dan is google de eerste stap waar je begint. Stel je verkoopt tassen en wilt graag dat mensen jouw vinden als ze op zoek zijn naar een nieuwe tas. Je eerste ingeving is ‘leren tas’ Dit is een shortailzoekwoord (1 of 2 woorden) en een erg ruim begrip. Mensen die dit intypen kunnen namelijk het volgende zoeken:

  • Leren tas tweedehands op marktplaats
  • Leren tas van Michael Kors
  • Ik wil zelf een leren tas maken
  • Hoe importeer ik een leren tas?
  • Leren tas is kapot, hoe maak ik die?

Gebruik je deze als enige zoekterm dan krijg je een publiek wat niet gericht is op jouw site en dus ook een hoog bounce percentage (mensen die snel weer je site verlaten omdat dit niet was wat ze zochten)

Je kunt je beter richten op de longtail zoektermen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Leren tas fairtrade kopen
  • Eerlijke leren tassen kopen

Als je deze woorden in google intypt dan zie hieronder het aantal zoekopdrachten per maand staan

Ondanks dat het misschien anders doet vermoeden, richt je niet allen op de zoektermen met veel zoekresultaten per maand. Het duurt een eeuwigheid en heel veel geluk voordat je op de eerste pagina komt. Richt je je op een term met 40.000 zoekresultaten per maand is de kans dat je bovenaan komt veel groter. En stel nu dat 10% hiervan een aankoop doet op je website….

Heb je nog meer ideeen nodig? Scroll dan in google eens naar beneden. Google geeft je hier suggesties voor zoektermen op basis van wat mensen zoeken

 

2. Zoekwoorden bepalen met behulp van Google trends

 

Google trends is een leuke tool om te zien waar op gezocht wordt. Na een groot event zoals verkiezingen, het WK of een schandaal dan zie je in trends terug dat er veel op gezocht wordt en dat dit de trending topics zijn. Deze gratis tool kun je in je voordel gebruiken door jouw idee van zoektermen in te vullen en te kijken wat de trend hiervan is. Nemen we weer het voorbeeld van de tas dan zie je het volgende:

Leren tas wordt veel op gezocht en lijkt in populariteit alleen maar toe te nemen. Speel hier op in door deze woorden wel of juist niet te gebruiken.

3. Zoekwoorden bepalen met Ubersuggest

Ook kun je gratis gebruik maken van UberSuggest, een handige tool waarmee je makkelijk inspiratie op kunt doen. Het is voldoende om het hoofdzoekwoord (leren tas) in te voeren en aan te geven in welke taal je graag wilt zoeken. Vervolgens zorgt de tool voor een lijstje met synoniemen en alternatieven. Je krijgt nu een uitgebreide lijst met ideeën die kunnen aansluiten bij jou onderwerp. Bovendien zie je de zoekresultaten en de concurrentie. De concurrentie dient zo laag mogelijk te zijn en vertelt je iets over de verhouding tussen de zoekopdrachten en zoekresultaten. Selecteer de termen die interessant zijn en kopieer of exporteer deze naar een ander bestand.

zoekwoorden bepalen met ubersuggest

 

4. Gratis zoekwoorden suggesties met Google Adwords

Heb je een aantal ideeën voor zoekwoorden opgedaan en ben je benieuwd naar de zoekvolumes of de concurrentie daarvan? Je kunt hiervoor gebruik maken van de Google Zoekwoordplanner, Dit is een onderdeel van GoogleAdWords. Hiervoor heb je een Google account nodig en je moet je aanmelden voor AdWords. Je kunt nu op zoek gaan naar nieuwe ideeën voor zoekwoorden. Vul hier de termen vanuit de Google suggesties en UberSuggest in die je eerder hebt genoteerd.

Zoekwoorden in AdWords

De Google Zoekwoordplanner zorgt voor inspiratie, maar is vooral fijn om een beeld te krijgen op de zoekvolumes en de concurrentie. Je kunt het best op zoek gaan naar termen met een relatief hoog zoekvolume (aantal zoekopdrachten per maand), in combinatie met een lage concurrentie. Hoe beter deze verhouding, des te beter je kansen om met SEO teksten aan je vindbaarheid te werken.

Als het goed is heb je nu een hele lijst met zoekwoorden die je kunt gaan gebruiken om je website teksten te optimaliseren. Maak hier een selectie in in welke echt bij het doel van je website passen en pas deze toe.

Geen zin of tijd of zelf een goede zoekanalyse te doen? Wij doen dit graag voor je! Mail ons of vul het contactformulier in en voor het weet heb je een goede lijst waarmee je aan de slag kan!

 

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *