Hoe werkt Gutenberg voor WordPress

Dashboard wordpress

Misschien je bovenstaande afbeelding al tegengekomen op je dashboard als je WordPress opent. WordPress gebruikte tot voorheen altijd de classic editor als je een bericht wilt maken. Maar ook wordpress gaat mee met zijn tijd en vond het nodig om een nieuwe versie van deze editor te maken: Gutenberg. Op dit moment is Gutenberg nog steeds een BETA versie wat betekent dat deze versie nog niet definitief is. Dat hij er uiteindelijk aankomt is wel zeker en dus ook belangrijk dat jij weet hoe je voortaan je blogberichten maakt. Maar hoe werkt Gutenberg voor wordpress dan precies?

Hoe werkt Gutenberg voor wordpress

Is jouw website gemaakt met een thema als basis dan ben je vast al bekend met het concept van een builder. En eigenlijk is dat waar dit nog het meest aan doet denken. De Gutenberg editor is erg gebruiksvriendelijk en heel erg intuïtief.  Installeer Gutenberg door in je dashboard op installeren te drukken of door hem op te zoeken bij de plugins. Op dit moment kun je nog ten alle tijden terugschakelen naar de classic editor mocht je echt in de war raken

… Installatie Gutenberg

Als je hebt durven te installeren krijg je eerste en ingevuld testbericht te zien. Ons advies is om deze te bewerken naar jouw eerste bericht. Op deze manier kun je stap voor stap zien wat de mogelijkheden zijn. De pagina is nu opgedeeld in blokken. En zoals je met een builder gewend bent kun je in elk blok iets toevoegen. Ga met je cursor over het blok en je ziet een (+)verschijnen. Ook kun je op enter drukken en er verschijnt een regel met een nieuw blok. Als je op de (+) drukt kun je kiezen welk element je wilt toevoegen aan je blok.

Kies hier nu voor een afbeelding, tekst, titel of andere opties. De tekstopmaak kun je doen door zoals je eerder gewend was. 

De kleuropmaak en paragraaf instelling vind je nu aan de rechterkant 

Klik je daarentegen weer op een afbeelding dan krijg je rechts direct alle informatie hierover te zien. Je kunt nu makkelijk de titel veranderen en de alt tekst toevoegen zonder dat je terug naar de media bibliotheek hoeft.

Zoals je hier ziet heb ik mijn tekst naast mijn afbeelding getypt. Dit doe je door zodra je in het blok op de (+) hebt geklikt te gaan naar ‘layout’ hiermee kies voor het aantal kolommen die je vervolgens vult met tekst of een afbeelding

Invoeger gereedschap

Druk je dus op die (+) dan vind je meer dan alleen een tekstelement om toe te voegen. Juist omdat Gutenberg gemaakt is om het makkelijker voor je te maken kun je vanuit hier ook kiezen voor:

  • Tekst & koppen
  • Afbeeldingen & video’s
  • Insluitingen, zoals YouTube, tweets of andere WordPress berichten.
  • Indelingsblokken zoals knoppen, schermbrede afbeeldingen, afscheidingen, enz.
  • En lijsten zoals deze, uiteraard 🙂
  • Galerijen zoals onderstaand

Instelling Gutenberg

Wil je instellingen aanpassen, ben je de yoast plugin kwijt of wil je weten hoeveel woorden je nu eigenlijk getypt hebt? Scroll dan eens terug naar boven:

Yoast Gutenberg WordPress
Rechts vind je de Yoast instellingen die voortaan ook rechts in beeld verschijnen. Afhankelijk van je thema staan ze ook nog steeds onderin
Links bovenaan vind je het aantal woorden en kun je snel schakelen naar koppen.

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk maar dit artikel dekt de basis zonder je te vervelen met ellenlange teksten. Zoals gezegd is dit nog een beta versie en kunnen er nog dingen veranderen tot de officiële introductie. Heb je tijd over ga er dan zeker alvast even mee aan de slag. Kijk hoe Gutenberg werkt voor jou en of je er al aan kan wennen. 

Quotes zijn ook cool

Ja dit kan dus ook makkelijk in Gutenberg

Wil je meer weten over Gutenberg, hoe je slim kunt bloggen of hoe je een wordpresswonder wordt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *